Lu-Vi: 9:00-18:00, Sâ: 9:00-15:00, Du: Zi libera | str. Mihai Viteazul 18, Chișinău

Înlocuirea sondei lambda a automobilului

Înlocuirea sondei lambda

Sonda lambda, care se mai numește și senzor de oxigen, joacă un rol foarte important în sistemul de evacuare al automobilului și în funcționarea motorului. Prețul înlocuirii sondei lambda la TopService este de la 100 de lei.

Principiul de funcționare a sondei lambda

Senzorul de oxigen analizează compoziția amestecului de combustibil și aer și trimite un semnal către unitatea de control electronică. Pe baza acestui lucru, UCE reglează amestecul care intră în motor, îmbogățindu-l sau sărăcindu-l, pentru funcționarea sa normală. Aceasta este necesar pentru ca combustibilul din cameră să ardă complet, iar reziduurile să nu fie evacuate în atmosferă. De asemenea, cu o ardere completă și eficientă a amestecului, automobilul funcționează cu puterea maximă economisind combustibil.

Cum se verifică o sondă lambda

Există mai multe modalități de a verifica senzorul de oxigen:

  • Vizual,
  • Folosind un voltmetru și un multimetru,
  • Folosind un osciloscop sau un tester motor.

Examinarea vizuală este cea mai simplă. Oricine poate verifica dacă cablajul este rupt și dacă conectorii sunt fixați în siguranță la scaune. Dacă pe sonda lambda există diferite depuneri: funingine, substanțe strălucitoare, albe sau gri, acesta este un semn al funcționării defectuoase a sondei.

Pentru o verificare mai detaliată, trebuie să aveți anumite abilități și echipamente. Dacă nu le aveți, este mai bine să contactați un AutoService. De asemenea, dacă vă îndoiți de corectitudinea funcționării sondei lambda, atunci vă sfătuim să nu tărăgănați cu înlocuirea. Conducerea cu un senzor defectat poate cauza alte defectări. Pentru ca motorul să funcționeze corect și să producă puterea necesară, se recomandă să verificați periodic sonda lambda, aproximativ la fiecare 10.000 km parcurși.

sonda lambda

Dacă sonda lambda este defectă

Dacă senzorul de oxigen funcționează defectuos, compoziția amestecului de combustibil și aer este perturbată. Aceasta are următoarele consecințe:

  • Creșterea semnificativă a consumului de combustibil,
  • Conținutul ridicat de substanțe nocive în gazele de eșapament,
  • Scăderea puterii motorului,
  • Automobilul își pierde linitatea de deplasare. Accelerarea și reducerea vitezei au loc cu smucituri,
  • Apare eroarea CheckEngine. Butonul va rămâne aprins până la înlocuirea sau repararea sondei lambda.

Repararea sau înlocuirea senzorului de oxigen?

Există mai multe modalități de a repara sonda lambda: chimică, mecanică și altele. Fiecare dintre ele implică anumite riscuri. Senzorul se poate defecta. De aceea prețul reparației este mare. Astfel, centrul nostru de deservire auto oferă serviciul de înlocuire a sondei lambda. Un specialist cu abilitățile și echipamentele necesare va efectua cu precizie și rapid operația de diagnosticare și înlocuire, în caz de necesitate. Oferim garanție pentru toate lucrările.

Sus